19. 1. 2015

J.R. Ward - Král


Informácie o knihe

     Autor:  J. R. Ward
     Názov:  Král
     Pôvodný názov: The King
     Séria: Bratrstvo černé dýky #12
     Vydavateľstvo: Baronet
     Obsah: 
     Wrath, syn Wrathův, se po staletí obracel ke svému trůnu zády, ale teď konečně přijal otcovo žezlo – s pomocí své milované družky. Koruna ho však na hlavě tíží. Válka s Vyhlazovací společností stále zuří, hrozba Bastardů trefuje do černého a Wrath je nucen činit rozhodnutí, která ohrožují všechno – a všechny.
     Beth Randallová se domnívala, že ví, do čeho jde, když spojila svůj život s posledním čistokrevným upírem na planetě: nebude to procházka růžovým sadem. Jenže když se rozhodne, že chce dítě, není připravená na Wrathovu reakci – ani na propast, která tím mezi nimi vznikne.
     Otázka zní: zvítězí pravá láska... nebo ji přemůže trýznivé dědictví?


Ako to vidím ja


     Ako je zvykom dej nadväzuje na predchádzajúcu knihu a príbeh plynule pokračuje k ďalším prekvapivým zvratom. Už predchádzajúci príbeh nám priamo prihral námet tejto knihy.
     Názov knihy už napovedá, že pôjde o príbeh Wratha a tak trochu aj Beth, ktorí toho už prežili viac než dosť. Od prvého okamihu ako sa stretli v prvej knihe (Milenec z temnot) tohto cyklu sa museli obísť viacero prekážok, aby sa dostali až sem, na križovatku ich života. Nepredbiehajme udalosti a začnime od začiatku:
     "Ať žije král."
     Tak nejako začína kniha a my sa dostávame do ďalekej minulosti, keď Wrath, syn Wrathův spoznal svoju milovanú... Už je nám jasné, že príbeh písaný italicou nie je o našom hrdinovi, ale o príbehu jeho otca a matky. Tento príbeh je tiež veľmi zaujímavý a dozvedáme sa z neho, prečo je Wrath taký aký je.
     Warth a Beth si žijú svoj život pomerne rutinným spôsobom. Cez deň odpočívajú a v noci Wrath ako „král rasy“ úraduje a snaží sa zmeniť nezmyselné zákony.
     Nebol by to kráľ, keby nemal žiadnych nepriateľov a ako to už v príbehoch z kráľovského dvora býva zvykom je to Rada. Rada pozostáva z aristokratov riadiacich sa glymerou. Spojila sa s bojovníkmi so Starého sveta tzv. Bastardmi a jeho vodcu Xcora chce precedensom zvoliť za kráľa. No ako to už v takýchto prípadoch býva, nič nie je také jednoduché ako sa na prvý pohľad zdá... ale viac už v samotnej knihe.
     Okrem osudov našich hlavných hrdinov, sledujeme aj dejové línie príbehu Assaila a Soly, Temných Treza a Aima, Bastardov na čele s Xcorom, Vyvolenej Layly a občas aj samotných Bratov, ktorí už majú vlastné knihy.


Hodnotenie

     
     + konečne sa dozvedáme viac o Wrathovej minulosti
     + príbeh je písaný veľmi čitateľne
     + ako sme si už mohli zvyknúť, je rozpracovaných viacero príbehov rôznych postáv
     - Bastardi (v tomto diele boli len ako doplnok)
     - glymera (aristokrati sú ako "osina v zadku")
     - gramatické chyby (ja to síce neviem až tak dobre posúdiť, ale zdá sa mi, že je ich tam dosť)
     - kniha je chodiaca reklama pre luxusné značky (na čo som si už skoro zvykla)

Výsledok

     Rozhodla som sa pre hodnotenie netopiermi, keďže k upírom sa dokonale hodia.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára